Добринище

Добринище е малко курортно градче, което в последните години търпи огромна ландшафтна и архитектурна промяна. Значителният потенциал на селището като отлично място за зимен и летен туризъм предизвика големи капиталови и държавни инвестиции, благодарение на които днес Добринище е вторият по важност след Банско ски център в Пирин.

На своите посетители курортът предлага отлични ски условия както за професионалисти, така и за любители в спорта. На лице е модерен лифт, който свързва селцето с хижа Безбог, а прилежашите към курорта ски писти са с обща дължина 7 километра.

Добринище е разположено в североизточното подножие на Северен Пирин, в Разложката котловина, на надморска височина около 850 м. От град Банско го делят само 6 километра в посока югоизток. Разстоянието между София и Добринище е около 156 км, като до селцето от столицата се стига за около 2, 30 часа при средна скорост от 60 км. Ски-градчето се намира край автомобилния път Разлог - Гоце Делчев, като то е и крайна спирка на на теснолинейната жп линия от град Септември.

Добринище води началото още от каменната ера. Открити са богати находища от тракийска и римска керамика и монети от времето на император Нерон. Според местните легенди през 7-14 век Добринище е било селище-крепост, което е спирало византийците от навлизането в България.

През Добринище текат река Десилица и притока й река Валявица, като самото землище на селото е и изключително богато на минерални извори, което го прави предпочитан балнеоложки курортен комплекс. Добринище е известен с минералните си извори още от древността. В райоина на Добринище има цели 17 минерални извора с температура, стигаща от 30 до 43 градуса. Минералната вода е слабо минерализирана. Добринище се препоръчва за балнео и климатолечение.

В градчето има различни заведения, многобройни механи и открит, достъпен за всички модерен басейн с минерална вода. В центъра е издигнат паметник на първия български партизанин- Иван Козарев. В Добринище и землището му са поставени 13 паметни плочи за исторически събития и лица. Добринище е изходен пункт за Пирин, хижа Безбог и хижа Гоце Делчев, района на Попово езеро, Кременските езера и Самодивски връх.

Оттук през лятото до хижа Безбог, която се намира на 2236 м надморска височина, пешеходният преход трае само 5 часа, което го прави предпочитан маршрут за летни походи. До Тевното езеро пътят пеша е 6 ч. Много красиви са и Кременските езера в околността. Само на 11 км от Добринище е хижа "Гоце Делчев" (1412 м), откъдето започва седалков лифт до хижа "Безбог". През зимния сезон тук има отлични условия за ски спускания, като цените и липсата на големи опашки са огромно предимство за посетителите.

Заобиколен от изключителната природа на трите планини Рила, Пирин и Родопите, в комбинация с близостта му с най-модерния български зимен курорт Банско, днес Добринище е предпочитана дестинация както за зимен, така и за летен туризъм. Допълнителен комфорт тук създават и ниските цени за гостите на селището.

Още за Добринище: Хотели в Добринище