Лещен - Село Лещен

Село Лещен е известно ваканционно селище и едно от най-добрите места в България за селски туризъм. Базата и условията, които Лещен предлага на своите посетители са от първокласно ниво, разбира се, съчетани с типичната атмосфера на възрожденско българско село. Може би никъде другаде в страната няма такава уникална симбиоза между възрожденска атмосфера и модерен комфорт.

Лещен е разположен върху южния склон на Западните Родопи, в община Гърмен. Столицата София е на около 200 км. от това приказно кътче на Югозападна България. Панорамата от селото открива незабравима гледка не само към Родопите, но и към Пирин планина.

Отличните условия за селски туризъм в Лещен са благодарение на около 30-те къщи, 15 от които са прясно реставрирани в последните години и предлагат възможност за настаняване срещу наем. Къщите са с просторни чардаци, китни дворове и механи, в които клиентите имат възможност да приготвят сами храната си с продукти от местното стопанство, макар че ресторантът предлага невероятни местни специалитети, познати и на чужденците.

Всички стаи в реставрираните къщи в Лещен са реновирани и оборудвани с телефон, сателитна телевизия и компютърна връзка. Къщите имат просторни чардаци и цветни дворове. Централната улица е постлана с калдъръм и на нея са разположени магазинчетата за сувенири.

На един от хълмовете на Лещен е направена къща изцяло от глина, която обаче е обзаведена с всички удобства на съвременния свят. Разбира се има възможност да наемете глинената постройка, като нощувката е около 120 лв.

Всички къщи и механи са свързани с главната улица, минаваща през Лещен. Тази улица е постлана с калдъръм и на нея са разположени магазинчетата за сувенири, откъдето туристите могат да се сдобият с уникални Български сувенири, както и да се разходят и да попият атмосферата на националния дух и традиция.

Четирите сезона на годината предлагат различни начини на забавления и отдих – лов и риболов, езда в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново, който се намира само на 5 км. с открит и закрит басейн. Посетителите тук могат да се забавляват с бране на гъби и билки, разходки до съседните етнографски комплекси на Ковачевица, Долен и Делчево, както и еднодневни пътувания до Роженския манастир край Мелник и първокласния ски-курорт Банско.

В Лещен има възможност да си направите джип сафари и да бъдат посетени резерватът “Тъмната гора” с вековни буки и елови дървета, скалните образования, които са тракийски светилища “Козият камък” и “Черната скала”, каньонът на река Канина и местността “Синият вир”.

Гостите на Лещен могат да разгледат колекцията от народни инструменти и домашни тъкани, сбирката от картини и старинни фотографии, които представят етнографското и културно наследство на селото. Някогашното килийно училище в гоцеделчевското село Лещен е днес привлекателна кръчма, която предлага невероятни местни специалитети.