Никополис ад Нестум

На 7 километра източно от град Гоце Делчев е разположено древното римско селище Никополис ад Нестум (Nikopolis ad Nestum). В тази югоизточна част на България, между местностите Марчов чифлик и Хисарлъка, в южната част на землището на село Гърмен са успели да се съхранят останките на Никополис, който са на възраст от около 16 столетия.

Сам по себе си Никополис ад Нестум е изключително важен археологически паметник. Целият открит исторически комплекс се разпростира на 14 км площ. От тук балнеологичното селище Огняново е съвсем близо. За да посетите древното римско селище ще са ви нужни само около 15 мин път с кола.

Никополис ад Нестум е безценно съкровище, защото е един от малкото запазени антични градове в България и единствен на територията на Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Днес той е обявен е за археологически и архитектурен паметник от античността и средновековието.

В буквален превод Никополис ад Нестум означава град на победата, разположен на река Места. Никополис ад Нестум е бил основан от римския император Траян I и за продължава да е е обитаван повече от 14 века, като най-интензивен живот е имало през късно античния епоха (4-6 в.).

Никополис ад Нестум е основан през 106 година на мястото на тракийското селище Александрополис от римския император Траян, в чест на победата му над даките. Селището е разположено на пътя, свързващ Егейския бряг с главната магистрала Виа Егнация през Родопите, Тракийската низина и Филипополис (днешен Пловдив). Като ключово кръстовище стратегическото му разположение спомага за формирането му като център с икономическо, политическо и културно значение в периода на своя разцвет през периода 2 - 6 век.

В Никополис ад Нестум са сечени монети от времето на император Комод (180-192 г.) до управлението на император Каракала (211 - 217). Намерените монети и оброчни релефи свидетелстват за почитането на божествата – Зевс, Плутон, Хермес, Тракийския конник, Асклепий и Хигия, както и речния бог Места и почитаните от траките Арес и Дионис.

В края на 6 век славяни и авари нападат Никополис ад Нестум и го разрушават. През 9 - 10 век градът отново се възражда под името Никопол и просъществува чак до 13 век, когато отново е сринат при походите на кръстоносците. През Късното Средновековие на част от мястото има българско селище, а в югоизточната част на укрепения град – турски чифлик. През османското владичество градското селище се измества на няколко километра на запад като името му се запазва във формата Неврокоп (днешен Гоце Делчев).

При разкопки на Никополис ад Нестум са разчистени 280 м крепосни стени, основи от обществени и култови згради, надгробни могили. Открити са фрагменти от оброчен релеф на Тракийския конник, статуйка на Хермес, старохристиянска надгробна плоча, над 95 златни и около 22 други монети, стъклени, бронзови и керамични съдове, златен пръстен и други. В близост до укрепения град са открити 2 раннохристиянски базилики от 4 в.